در شروع مشاوره انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۱ داوطلب بایستی برای خود ملاک انتخاب رشته اش را تعیین کند. برای درک بهتر این مطلب، باید بگوییم که داوطلب باید ابتدا برای خود مشخص کند که رشته تحصیلی برایش اهمیت دارد یا دانشگاه محل قبولی، به عبارت بهتر می خواهد انتخاب رشته دانشگاه محور داشته باشد یا رشته محور.
در انتخاب رشته دانشگاه محور، برای داوطلب فرقی نمی کند چه رشته ای می خواهد، چرا که فقط دانشگاه برایش اهمییت دارد و رشته های خوب را در یک دانشگاه معتبر و دلخواه و البته در شهری که می تواند در آن تحصیل کند، انتخاب می کند.
در یک انتخاب رشته به صورت رشته محور، داوطلب رشته مورد علاقه اش را در دانشگاه هایی که می تواند در آن ها به تحصیل بپردازد را انتخاب می کند، در این مورد شهر محل تحصیل نیز باید در نظر گرفته شود اما الویت داوطلب رشته می باشد.
https://pasokhbama.com/%D9%85%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8-%D8%B1%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86/
پس از تعیین این مورد باید داوطلب از ابتدای دفترچه انتخاب رشته دانشگاه های سراسری، کد رشته محل های مورد نظر خود را استخراج کند و بر روی یک کاغذ بنویسد. در هنگام انجام این کار رشته، دانشگاه و محل دانشگاه باید در نظر گرفته شود و داوطلبان باید توجه کنند حتی یک انتخاب هم از نظر آن ها پنهان نباشد.
در ادامه برای الویت بندی، داوطلبان نیاز دارند از قبولی های رتبه های مشابه خود در سال های گذشته مطلع شوند. برای این امر می توان با مشاوران مرکز دانتل تماس گرفت و لیست دانشگاه هایی که با توجه به رتبه اکتسابی در سال های گذشته مشابه آن قبول شده اند را دریافت کرد.
ویژگی های انتخاب رشته رایگان کنکور
ویژگی بارز یک انتخاب رشته خوب این است که مجموعه ایی از چند عامل را در نظر می گیرد، نه صرفا قبولی و ورود به دانشگاه. در کنکور سراسری داوطلبان مجازند 150 انتخاب داشته باشند و هر داوطلبی تنها یکبار می تواند این کار را انجام دهد. بنابراین احتمال بروز اشتباه در آن می تواند پشیمانی به بار آورد.
یک مشاوره خبره می داند که توجه به رتبه های هر کدام از زیرگروه ها و درصدهای کسب شده تا چه حد می تواند تاثیر گذار باشد یا احتمال قبولی فرد در رشته مورد نظر را بالا ببرد. همچنین برخی از رشته ها دارای گزینش بومی می باشند و برخی دیگر کشوری. در چنین مواردی نیز باید رتبه در سهمیه و رتبه در کشور نیز هر کدام به جای خود در نظر گرفته شود. در زیر چند ویژگی اصلی انتخاب رشته خوب را مرور می کنیم.
بررسی اولویت های شخصی
اولویت بندی می تواند دو جنبه داشته باشد. اول الویت بندی در خواسته ها و معیارهای فرد متقاضی در انتخاب رشته و دوم ترتیب درست رشته ها در فرم نهایی انتخاب رشته. یک مشاوره خبره قبل از هر چیز در یک فضای دوستانه از علایق، استعدادها و هدفهای فرد مطلع می شود. اینکه آیا دوری یا نزدیکی دانشگاه و یا محل های کار برای وی اهمیت دارد یا خیر؟ چه دانشگاه های را مد نظر دارد؟ آیا درآمد برای او در الویت است یا نوع رشته و مواد درسی که می خواهد بخواند؟
یکی از حساس ترین و در عین حال گران ترین مراحل پذیرش در کنکور مقاطع مختلف، مرحله انتخاب رشته دانشگاه های آزاد و سراسری می باشد که اگر به صورت اصولی و به همراه بهترین مشاوران این حیطه انجام شود می تواند به نتایج مطلوبی حتی برای داوطلبان دارای رتبه های چندرقمی بیانجامد.
انتخاب رشته بر اساس تجاربی که ممکن است دوستان و آشنایان داشته و یا اطلاعاتی که دانشجویان پذیرفته شده در کنکور سال های گذشته می دهند بسیار ریسک پذیر بوده و خطر مردود شدن داوطلب را افزایش می دهد. اما با مشورت با مشاور خوب که برای انجام فرآیند انتخاب رشته آموزش دیده، سبب آسودگی خاطر داوطلبان از قبولی حتمی شان در دانشگاه می شود.
با توجه به گران بودن انتخاب رشته کنکور در مهلت محدود تعیین شده توسط سازمان سنجش، شاهد رونق بازار بعضی از سودجویان در این عرصه هستیم، اما برای کمک به داوطلبان قشرهای مختلف جامعه، به ارائه انتخاب رشته برای کنکوری ها اقدام نموده است که در ادامه برای آشنایی با این مجموعه اطلاعاتی ارائه شده است.
سهمیه ایثارگران
سهمیه ایثارگران در مجموعه خود شامل دو سهمیه ایثارگران 25 درصدی و ایثارگران 5 درصدی است که طبق مقررات سازمان سنجش داوطلبانی که جزو همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر ، آزادگان و همسر و فرزندان آنان، جانبازان 25 درصد و بالاتر و همسر و فرزندان آنان باشند، مشمول سهمیه ایثارگران 25 درصد بوده و داوطلبانی هم که جزو جانبازان زیر 25 درصد و همسر و فرزندان آن ، همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه ، سهمیه رزمندگان باشند، مشمول سهمیه 5 درصدی هستند.
لازم به ذکر است که سهمیه ایثارگران جزو سهمیه های خاص است، یعنی داوطلبان مشمول این سهمیه با داوطلبانی که شرایط مشابه دارند سنجیده خواهند شد. از طرفی نیز 25 درصد از ظرفیت تمامی رشته ها در هر دانشگاهی به داوطلبان با سهمیه ایثارگران 25 درصدی و 5 درصد به داوطلبان با سهیمه ایثارگران 5 درصدی اختصاص دارد. در لایحه جدید مقدار حد نصاب قبولی داوطلبان دارای سهمیه ایثارگران از 70 درصد آخرین نفر پذیرفته شده به 85 درصد تغییر یافته است.
مشاور انتخاب رشته خوب
پر هزینه ترین مرحله پذیرش در کنکور، مرحله انتخاب رشته دانشگاه می باشد که توسط افرادی که نمی توان مهارت آن ها را در این زمینه تایید کرد انجام می شود. اکثر داوطلبان کنکوری در مقاطع مختلف به علت محدودیت زمانی که از سوی سازمان سنجش و یا دانشگاه آزاد به آن ها تحمیل می شود به دنبال مشاوری برای انجام انتخاب رشته خویش هستند و گمان می کنند با این کار حتما موفق خواهند بود.
pasokhbama.com میگوید: به طور منطقی سپردن انتخاب رشته کنکور به افرادی که شناخت کافی از آن ها نداشته و یا توسط نهاد و ارگانی تضمین نشده اند، خطرناک بوده و علاوه بر متحمل شدن هزینه های گزاف احتمال مردود شدن در انتخاب رشته نیز افزایش می یابد.
پس از اینکه مشاور با ویژگی ها و سلایق متقاضی آشنا شد، نوبت می رسد به انتخاب رشته. در تست شخصیت انتخاب رشته ای که در این سامانه انجام می شود، به راحتی می توان تصمیم گرفت که کدام رشته ها برای فرد مناسب تر است، کدام ها نه. همانطور که می دانید در فرمی که سازمان سنجش در اختیار داوطلبان برای انتخاب رشته می دهد، امکان گزینش 150 رشته وجود دارد. کد رشته محل ها در دفترچه انتخاب رشته ایی قرار داده شده است.
انتخاب های اول بایستی باید شامل مهمترین و اصلی ترین رشته های مورد نظر فرد باشد و از جنبه های مختلف مناسب باشد. یک مشاوره خبره به تاثیر مواردی همچون سهمیه مناطق، سهمیه رزمندگان، شهدا، ایثارگران، سهمیه بهیاران، سهمیه کارمندان و سهمیه بسیج به خوبی آشنایی دارد و می دانند چگونه باید از آن ها استفاده کرد. بنابراین نحوه اولویت بندی انتخاب رشته را باید از مهارت های مشاورین این حوزه دانست.