دغدغه بزرگ دانش آموزان در مقطع نهم ، انتخاب رشته است . پس از اینکه دانش آموزان تصمیم می گیرند چه رشته ای را برای ادامه تحصیل برگزینند ، با سوالی بزرگ مواجه می شوند ؛ این که با چه نمره هایی در نهم متوسطه انتخاب رشته می کنیم ؟ باید گفت مهم ترین ملاک انتخاب رشته و هدایت تحصیلی در مقطع نهم ، نمرات دروس تخصصی در هر رشته می باشد.
در ادامه این مطلب قصد داریم ضمن پاسخ به سوال ” با چه نمره هایی در نهم متوسطه انتخاب رشته کنیم ” به حد نصاب و جزئیات نمره دروس در هر رشته نیز بپردازیم.
انتخاب رشته دبیرستان برای دانش آموزان از اهمیت زیادی برخوردار بوده و دانش آموزانی که می خواهند در رشته ای متناسب با توانایی های فردی خود تحصیل کنند، باید از ابزارهای مناسب استفاده کرده و انتخاب رشته پایه نهم را به دقت انجام دهند. استفاده از ابزارهای مناسب مانند آزمون های مشاوره ای و جدول انتخاب رشته، تاثیر بسیار زیادی در موفقیت دانش آموزان جهت انتخاب رشته دارد.
همان طور که بیان شد یکی از ابزارهای انتخاب رشته نهم، جدول انتخاب رشته نهم می باشد، به همین جهت در این مقاله جدول انتخاب رشته نهم، جدول حدنصاب نمره لازم برای انتخاب رشته نهم و مشاوره انتخاب رشته نهم به طور کامل برای دانش آموزان پایه نهم توضیح داده شده است.
جدول انتخاب رشته نهم
داشتن تحصیلات دانشگاهی در رشته مورد علاقه، یکی از مهمترین موضوعات برای داشتن شغلی ایده آل و ساختن آینده ای بهتر می باشد. برای تحصیل در رشته و دانشگاه دلخواه، ابتدا باید در رشته مورد علاقه و متناسب در دبیرستان تحصیل کرد. بنابراین، موضوع انتخاب رشته در دبیرستان از میان رشته های تحصیلی، موضوعی اساسی و آینده ساز می باشد. دانش آموزانی که در پایه نهم متوسطه تحصیل می کنند، باید خود را آماده انتخاب رشته برای ورود به دبیرستان نمایند.
انتخاب رشته دانش آموزان پایه نهم دوره اول متوسطه، پس از اتمام امتحانات خرداد ماه و قبولی در امتحانات خرداد، برای ورود به پایه دهم یعنی دوره دوم متوسطه انجام می شود. دانش آموزانی که در دوره دبیرستان در رشته مورد علاقه و متناسب با توانمندی های خود تحصیل نمایند، در آینده می توانند انتخاب ایده آلی برای تحصیل در رشته دانشگاهی و پس از آن قرار گرفتن در شغلی مناسب، داشته باشند. از این حیث، انتخاب رشته پایه نهم به دهم یک مرحله مهم و سرنوشت ساز در زندگی تحصیلی هر فرد می باشد.
به دلیل اهمیت انتخاب رشته نهم، در سال های اخیر تدابیری در نظر گرفته شده تا به دانش آموزان در جهت انتخاب رشته ای صحیح و موثر کمک نماید. این تدابیر شامل فرم هدایت تحصیلی نهم، جدول امتیازبندی انتخاب رشته، آزمون های مشاوره ای و ... می باشد. یکی از موضوعاتی که دانش آموزان در فرآیند انتخاب رشته و هدایت تحصیلی باید در نظر داشته باشند، جدول انتخاب رشته نهم می باشد.
جدول انتخاب رشته نهم شامل معیارهای موثر در فرآیند انتخاب رشته دانش آموزان و امتیازبندی مربوط به هر یک از این معیارها می باشد. در ادامه جدول امتیازات انتخاب رشته نهم توضیح داده شده و همان طور که در این جدول مشاهده می شود، هر یک از معیارهای انتخاب رشته، دارای امتیاز متفاوتی می باشد. امتیازات بیشتر بیانگر اهمیت بالاتر و تاثیر بیشتر آن معیار در فرآیند هدایت تحصیلی و انتخاب رشته دانش آموزان می باشد
در رشته انسانی قوی بودن در دروس ادبیات و عربی کمک بیشتری به دانش آموز می کند اما متاسفانه اکثر دانش آموزان برای فرار از درس ریاضی به این رشته روی می آورند.
درست است که در این رشته دروس ریاضی بسیار سطحی میباشد و دروس رشته علوم انسانی جنبه حفظی یشتری دارد اما قوی بودن درس ریاضی شما منافاتی با رشته انسانی ندارد، کسی که می خواهد در رشته علوم انسانی تحصیل کند باید فاکتور روابط عمومی قوی و سخنوری را به عنوان اولویت انتخاب این رشته مدنظر داشته باشد. زیرا عموم رشته های دانشگاهی رشته علوم انسانی در ارتباط مستقیم با اعضای جامعه است مانند رشته های اقتصاد، روانشناسی ،مشاوره، مدیریت، علوم سیاسی و …
برای موفقیت در این رشته حافظه قوی و بهره مندی از تمرکز خوب کمک شایانی می کند. دروس رشته انسانی جنبه “حفظ کنید” بیشتری دارد و این موضوع بی ارتباط با رشته های دانشگاهی این گروه نظیر حقوق وتاریخ و… نیست.
نکته مثبت برای موفقیت در کنکور رشته انسانی رقابت کمتر نسبت به سایر گروه های اموزشی می باشد یعنی دانش آموز قوی کمتری نسبت به سایر رشته های نظری در این گروه وجود دارد.
اگر کسی بخواهد رشته انسانی را در انتخاب رشته دبیرستان برگزیند باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور در هر یک از درس های زبان و ادبیات فارسی، عربی و مطالعات اجتماعی در سه پایه دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از ۴۲ نباشد.
نمره درس زبان و ادبیات فارسی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۴ محاسبه می شود.
نمره درس مطالعات اجتماعی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۳ محاسبه می شود.
نمره درس عربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۲ محاسبه می شود.
مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل ۳۷۸ باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل ۱۴ باشد.
انتخاب رشته علوم تجربی در پایه نهم
برای رسیدن به ایده ال هایتان در رشته تجربی باید در دروس زیست شناسی و ریاضی شیمی دارای دید مناسبی باشید.
اکثر رشته های دانشگاهی رشته تجربی در ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم با زیست و شیمی و تا حدودی ریاضی و فیزیک هستند، برای مثال رشته های پزشکی و پیراپزشکی کاملا مرتبط با دروس زیست و شیمی هستند و همچنین رشته های علوم پایه مانند ژنتیک نیز به درک مناسبی از ریاضی و زیست و شیمی نیاز دارند، نمی توان رشته تجربی را رشته حفظیات نامید اما از نظر درک ریاضی و مفاهیم نسبت به ریاضی مهارت کمتری را می طلبد. اما از نظر درک پدیده های طبیعی و کنجکاوی نسبت به پدیده ها نسبت به ریاضی کنجکاوی بیشتری را نیاز دارد.
از آنجایی که استقبال از رشته تجربی در سال های قبل به شدت زیاد شده است بنابراین دانش آموزان این رشته رقابت بیشتری را در کنکور سراسری شاهد خواهند بود. این رقابت بدین معنی است که تقریبا در چندسال گذشته تعداد شرکت کنندگان کنکور تجربی حداقل ۲ برابر شرکت کنندگان رشته ریاضی فیزیک و یا رشته انسانی بوده است.
اگر بخواهیم رشته های گروه پزشکی یعنی رشته های پزشکی و پیراپزشکی را رشته های اصلی دانشگاهی برای دانش آموزان تجربی بنامیم تنها برای حداکثر ۲ الی ۴ درصد این داوطلبان در دانشگاه های دولتی در رشته های پزشکی و پیراپزشکی صندلی وجود دارد. عددی که هرساله در حال کاهش یافتن است. این رقابت حتی با کمک صندلی های دانشگاه آزاد و پردیس های خودگردان هم نتوانسته است طعم سهولت به خود بگیرد.
بنابراین کسی که خود را برای انتخاب رشته تجربی در پایه نهم مستحق می داند باید خود را برای یک رقابت تمام عیار آماده کند.
اگر کسی می خواهد رشته تجربی را در انتخاب رشته پایه نهم برگزیند باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های ریاضی و علوم تجربی، در سه پایه در دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از ۴۲ نباشد.
نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۳ محاسبه می گردد.
مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل ۲۵۲ باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل ۱۴ باشد.
انتخاب رشته ریاضی فیزیک در پایه نهم
کاملا مشخص است که این رشته ارتباط تنگاتنگی با دو درس ریاضی و فیزیک دارد ، از انجایی که اکثر فارغ التحصیلان این دو رشته را مهندسان آینده تشکیل می دهد درک درست از این دو درس می تواند در آینده کمک بسیاری به موفقیت در رشته دانشگاهی کند.
به جرات می توان گفت که هر یک از فصول فیزیک مربوط به یک رشته مهندسی می باشد، پس دانش آموزی که درک درستی از فیزیک و ریاضی و قسمت های تجسمی دارد میتواند آینده درخشانی در این رشته داشته باشد. هرچند نباید از نقش شیمی هم در انتخاب رشته ریاضی فیزیک به راحتی گذشت. اینکه ما دید مهندسی داریم امابه دلیل نخواندن دروس معدل کمی در این سه درس کسب کردیم اصلا توجیه مناسبی نیست لذا توصیه می شود دانش آموزانی که دارای معدل بالاتر از ۱۸ در این سه درس هستند وارد این رشته شوند هرچند از نظر قانونی باید:
مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های ریاضی و علوم تجربی، در سه پایه در دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از ۴۲ نباشد.
نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۳ محاسبه می گردد.
مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل ۲۵۲ باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل ۱۴ باشد.
- ۰۱/۰۸/۱۴